"פסיכולוגים חייבים להיות מודעים לעצמם: לערכיהם ולאמונותיהם האישיות,לנטיותיהם, לרגשותיהם, לצורכיהם, לנתוניהם ולמגבלותיהם". מתוך קוד האתיקה המקצועית של הפסיכולוגים בישראל- 2004
חשיבותה של התנהגות אתית של מטפלים בתחום בריאות הנפש הוכרה עוד בימי קדם. מאז ומעולם עמדה במוקד הדרישה האתית ממטפל: העמדת חובותיו כלפי מטופליו מעבר לאינטרס האישי שלו, והצבת טובתו של המטופל במרכז. למרות ההבדלים בין מקצועות שונים, גישות טיפוליות ושיטות עבודה שונות, רבות הדילמות האתיות המשותפות.
ההיסטוריה של המקצועות הטיפוליים מצביעה על תפנית בשנים האחרונות. הגשת העזרה בתחום בריאות הנפש מתאפיינת במהפך באופי היחסים בין מקבלי השירות לבעלי המקצוע. עיקר השינוי עומד על המעבר מגישה פטרונית של המטפל, אשר בידיו משאבי המידע וההחלטות המקצועיות, לגישה המצדדת בהקניה ובהעברה של זכויות למטופל עצמו. מצב חדש זה מזמן מורכבויות רבות בתחום האתיקה המקצועית, אשר מקצת מכלליה משתנים עקב התמורות במציאות שלנו. לצד השקפות פילוסופיות על אתיקה מקצועית, משתלבות יותר ויותר גם השקפות משפטיות הנוגעות לאורחות העבודה המקצועית במקצועות שונים, ובהם גם מקצועות האבחון, הטיפול, ההדרכה וההוראה בתחום בריאות הנפש בכלל והפסיכולוגיה בפרט.
הנחלתם של דרכי חשיבה ועקרונות אתיים לאנשי מקצוע היא סוגיה נוספת, שמעסיקה יותר ויותר אנשי מקצוע. הערבוב שבין ההיבטים המוסריים של האתיקה המקצועית להיבטים המקצועיים, גורמת להסתייגויות והתנגדויות מוכרות בקרב אנשי מקצוע, ביחס ללימוד ולהיכרות של הכללים האתיים המחייבים אותם במגוון פעילויותיהם המקצועיות.
משולחן ראש התחום…
שתי הפעילויות העיקריות בהן אני עוסק כמנהל אקדמי הן עריכת קורסים, סמינרים וימי עיון לאנשי מקצוע ולקהל הרחב בנושאי אתיקה בפסיכולוגיה ועדכון וחידוש של קודים אתיים למקצועות הטיפוליים.
בתחום הקורסים והסמינרים אני מבקש לציין את הסמינר הרביעי באתיקה מקצועית לבעלי המקצועות הטיפוליים. זהו סמינר המתקיים לאורך שנה מלאה וכולל שמונה ימי לימוד מלאים. בכל יום מוצגים שני נושאים על ידי מרצים מובילים בתחומם, ומתקיים דיון בקבוצות קטנות המשלב שאלות שעוסקות בחומר הלימוד וניתוח ועיבוד של דוגמאות מעבודתם של המשתתפים בחיי היום יום המקצועיים שלהם. להמשך קריאה, לחץ כאן